Amarant

Slyšeli jste někdy o amarantu?

Amarant

Můžete ho znát také pod českým názvem laskavec a jedná se o přirozeně bezlepkovou pseudoobilninu. Pěstování této plodiny má pro své blahodárné účinky hlubokou historii ve Střední Americe. Má vysoký obsah bílkovin, ve kterých je zastoupeno kompletní spektrum esenciálních aminokyselin. Je proto ideální součástí jídelníčku vegetariánů a veganů. Navíc má vysoký obsah vlákniny, draslíku či vápníku a široké využití. Můžete z něj připravit rizoto, zeleninový salát, použít ho jako zavářku do polévky či do různých zeleninových placiček a nákypů. Výborné jsou jeho zahušťovací vlastnosti, po vychladnutí houstne a gelovatí. A pokud máte raději sladké, zkuste si z amarantu připravit například sladkou kaši k snídani. Amarant se vaří zhruba 25 minut a i po uvaření lehce křupe.

Vyzkoušet můžete také amarantové těstoviny z našeho sortimentu.